“De zithouding is stabiel en gemakkelijk.” – Patanjali (Yoga Sutra 2.46)
Bij yoga denken we al gauw aan iemand die in de lotushouding (met gekruiste benen) zit. Deze houding is niet voor iedereen haalbaar. Dat hoeft eigenlijk ook helemaal niet.
Bij het zitten zijn er maar twee dingen belangrijk. Ten eerste moet de rug recht zijn, alleen dan heb je alle ruimte om te ademen. Ten tweede moet de zithouding comfortabel zijn, want je wordt afgeleid als je niet lekker zit.
Ademoefeningen en meditaties kunnen dus net zo goed op een stoel gedaan worden.
Uitvoering
- Gebruik een stoel met een zo horizontaal mogelijke zitting. Het beste is een eenvoudige houten stoel.
- Zit iets van de rugleuning af.
- De enkels bevinden zich recht onder de knieën, het onderbeen is dus verticaal.
- De hoek tussen onderbeen en bovenbeen moet 90 graden zijn. Als je wat klein bent, moet je misschien een verhoging onder de voeten plaatsen. Je kunt hierbij denken aan een boek of een opgevouwen deken. Als je lang bent is het misschien nodig om de zitting te verhogen met een stevig kussen of een opgevouwen deken.
- Leg de handen op de bovenbenen.
- Maak de rug recht. De rug en de nek vormen één rechte lijn. Je kunt je voorstellen dat je wordt opgetrokken aan een touwtje dat aan je kruin bevestigd zit. Dit zie je ook terugkomen bij Ontspannen Rechtop Staan.
Wees ontspannen. Laat de schouders ontspannen hangen. Voel het contact tussen zitvlak en zitting. Je voelt duidelijk de zitbeentjes, dat zijn de harde botjes in je billen. Voel ook het contact tussen de voeten en de ondergrond.
De hierboven beschreven zithouding staat in onderstaande figuur afgebeeld.
In deze houding kun je adem- en meditatieoefeningen doen.
Als je een opgerolde deken op je benen legt, kun je je armen daarop leggen. Het is dan gemakkelijker om de handpalmen omhooggekeerd te houden (zie onderstaande figuur). Geopende handen met de palmen omhooggekeerd, drukken ontvankelijkheid uit. Op deze manier is het ook gemakkelijker om handmudra’s uit te voeren.
cool!