Wijze verhalen

Opmerking: dit is een herziene versie van een gelijknamig artikel dat reeds eerder verscheen op mijn oude yoga blog.

Als er één ding is dat mensen van dieren onderscheidt, dan is het dit: wij mensen zijn verhalenvertellers. Net als dieren hebben we bepaalde aangeboren kennis en leren we van onze eigen ervaringen. Maar we leren ook van elkaar, door te luisteren naar elkaars verhalen. Vandaar dat men in allerlei tradities over de hele wereld van oudsher verhalen vertelt om levenswijsheden over te brengen. Zo zijn er parabels uit de joodse-, soefi- en zen-traditie overgeleverd. En natuurlijk zijn er ook de gelijkenissen van Jezus in het Nieuwe Testament.

Parabels hebben een grote zeggingskracht. Een parabel is dikwijls op meerdere manieren uit te leggen. Daardoor spreken ze vaak meer het intuïtieve gevoel aan dan het rationele verstand en dat maakt ze zeer geschikt om dingen over te brengen die niet makkelijk in woorden zijn uit te drukken.

Het is altijd weer verbazingwekkend om te constateren dat eeuwenoude parabels nog altijd actueel zijn. Parabels kunnen je helpen tot een ander gezichtspunt te komen. Dat is van onschatbare waarde, want als we ergens op vastlopen in het leven komt dat meestal doordat we niet in staat zijn om op een andere manier tegen de dingen aan te kijken.

In 2004 nam Leo Kaniok initiatief tot het oprichten van de website www.spiritueleverhalen.nl. Vanuit deze website begon hij parabels te publiceren. Na verloop van tijd ging hij hiermee verder op een andere website: www.zinnigeverhalen.nl. Op de website zijn een aantal verhalen online te lezen en het is er mogelijk je (kosteloos) te abonneren op de ‘verhalenmail’. Je ontvangt dan iedere maand een parabel in je mailbox. Naast online publicaties, heeft Leo Kaniok ook een aantal boeken met parabels gepubliceerd, zoals bijvoorbeeld de boeken “Taal van de stilte” en “Sleutels tot het hart”.

Naast leerzaam zijn de parabels ook gewoon leuk om te lezen, want ze hebben namelijk vaak iets humoristisch. Als je meer over parabels wilt weten, bezoek dan de website: www.zinnigeverhalen.nl.

Veel leesplezier!

Print Friendly, PDF & Email
Share