Wat vind je nu écht belangrijk?

Jaren geleden leerde ik op de antiekmarkt in Oud Rijswijk Christine Souren kennen, een oudere dame van Nederlands-Indische afkomst. Christine had er een kraam en ik maakte altijd even een praatje met haar als ik daar was. Eén gesprek zal mij altijd bijblijven, want het leerde mij een belangrijke levensles. Het ging als volgt:

Christine: “Ik heb vaak het gevoel gehad dat m’n lichaam me in de steek liet, maar ik ben hier (wijst naar hoofd) altijd gezond gebleven. En dat is heel belangrijk, dat je geestelijk gezond blijft.”
Ik: “hoe heeft u daar dan voor gezorgd?”
Christine: “Door meditatie, door me te blijven afvragen wat ik nu écht belangrijk vind. Dat houdt me geestelijk gezond. (…) Elke morgen, als ik wakker word, ga ik op de rand van mijn bed zitten en zeg ik: het wordt vandaag een fijne dag! En ’s avonds, voor het slapen gaan, zit ik weer op diezelfde rand van mijn bed en kijk ik terug op de kleine fijne dingen die ik die dag heb meegemaakt. En dan zeg ik vaak: ja, het was weer een fijne dag!”

Een aantal weken geleden was ik jarig, en eerlijk gezegd vind ik jarig zijn niet zo heel leuk. Het herinnert mij eraan dat de tijd snel verstrijkt, dat ook ik ouder wordt en dat ook mijn leven op een keer zal eindigen. Dat stemt me somber. Net zoals misschien wel iedereen heb ik grote moeite met het aanvaarden van vergankelijkheid. Maar ik heb besloten mij daar niet teveel door te laten beheersen. Als de sombere gedachten en gevoelens zich aandienen, dan erken ik ze en aanvaard ik ze. Maar ik zeg ook tegen mijzelf: ja, de tijd vliegt, ja, ook ik word ouder en ja, dit leven zal ooit eindigen. Daarom is het des te belangrijker om – net zoals Christine Souren – mezelf af te blijven vragen wat ik nu écht belangrijk vind. Wat heeft wezenlijke waarde in het leven? Hoe ga ik mijn kostbare tijd hier op aarde gebruiken? En dan besef ik dat het er niet eens zozeer om gaat zoveel mogelijk te doen. Ik hoef niet op een overspannen YOLO-manier1 van hot naar her te rennen. Waar het om gaat is dat je met een bepaalde aandacht leeft, dat je bewuste keuzes maakt in wat je doet en wat je laat. En Daarbij kun je in gedachten houden dat de reis misschien wel belangrijker is dan de bestemming.

Ik besef steeds meer dat het leven een uiterst kostbaar geschenk is. Ik ben vastbesloten iets van mijn leven te maken en mijn tijd hier op aarde goed te gebruiken!

_________________________________________

1 YOLO = You Only Live Once (je leeft maar één keer).

Print Friendly, PDF & Email
Share