Kampioenschap yoga

Zaterdag 14 april 2012 vond in Den Haag de ‘8th Annual European Yoga Asana Championship Holland‘ plaats. Aan deze wedstrijd deden verschillende leerlingen mee van de Nederlandse Bikram Yoga scholen. Er waren vrouwelijke en mannelijke deelnemers en de leeftijden liepen uiteen van 11 tot 62 jaar. De winnaars zullen binnenkort in Los Angeles meedingen naar de wereldtitel.

Elke deelnemer moest binnen een tijdsbestek van 3 minuten een serie asana’s (=yoga houdingen) uitvoeren. Er waren een aantal verplichte asana’s en twee naar keuze. De jury keek onder andere naar balans, uitlijning en juiste wijze van ademhalen. Daarnaast werd ook gekeken naar de elegantie en gratie waarmee de deelnemer de asana uitvoerde1. De jury hield bij het beoordelen rekening met de lichaamsbouw. Dit is wel zo eerlijk, want geen mens is hetzelfde gebouwd. Wat voor de een een makkelijk uitvoerbaar, is voor de ander wat lastiger.

Een van de deelnemende dames...

... en een van de heren die meededen.

Demonstratie wereldkampioen 2010

Aan het einde van de wedstrijd gaf Kasper van den Wijngaard (wereldkampioen 2010) een demonstratie. Het was heel indrukwekkend om te zien hoe hij de asana’s uitvoerde. Het was niet eens het schijnbare gemak waarmee hij dat deed, maar vooral de uitstraling van het ‘volledig in het hier en nu zijn’ die hij had. Hieronder kun je een video zien van Kaspers uitvoering.

Diezelfde ontspannen uitstraling had ook Kabir Samlal. Met zijn 11 jaar was hij de jongste deelnemer. Nu zou je misschien verwachten dat hij vast en zeker door zijn ouders gepusht wordt. Maar van mensen in het publiek die hem kennen heb ik begrepen dat dit niet zo is. Kabir schijnt echt uit zichzelf gemotiveerd te zijn om aan deze kampioenschappen mee te doen. Nu ik de rust en ontspanning heb gezien waarmee hij optrad, wil ik dat best geloven. Kabir is overigens één van de winnaars die naar Los Angeles zullen afreizen. Hij zal daar meedoen in de jeugddivisie.

Yoga en wedstrijd: gaat dat wel samen?

Eerlijk gezegd had ik aanvankelijk mijn bedenkingen bij het hele gebeuren. Yoga gaat uiteindelijk toch vooral om het innerlijk. Maar als je zou zeggen dat deze mensen alleen maar met de uiterlijke vorm bezig zijn, doe je ze te kort. Ze lieten zien dat het uitvoeren van yogahoudingen een ware kunstvorm is. Elke deelnemer gaf het beste van zichzelf. En daar gaat het in de yoga óók om.

Iedereen beoefent yoga naar zijn/haar aard en aanleg. Sommige mensen geven de voorkeur aan een ingetogen en meditatieve manier van oefenen. Anderen hebben meer fysieke uitdaging nodig. Zo zijn er ook mensen die een drang tot competitie hebben. Voor hen is het misschien het beste om gewoon naar hartenlust met yoga-wedstrijden mee te doen. Waarschijnlijk zullen velen van hen na verloop van tijd de belangstelling voor competitie verliezen en steeds meer de nadruk gaan leggen op het innerlijke aspect van yoga.

Persoonlijk heb ik geen enkele ambitie om deel te nemen aan wedstrijden in het uitvoeren van yoga asana’s. Maar dat neemt niet weg dat ik respect heb voor de yogi’s die wél aan wedstrijden meedoen. Ik gun iedereen de vrijheid om zijn/haar eigen invulling te geven aan yoga. De ene weg is niet beter dan de andere.

Daarom wil ik afsluiten met een Oosterse wijsheid die luidt:

“Vele wegen leiden naar de top van de berg, maar het uitzicht is altijd hetzelfde”.

 

Met wereldkampioen Kasper van den Wijngaard op de foto.

_________________________________________

1 het volledige (Engelstalige) regelement is te lezen op: http://ghoshcup.com/rulebook/.

Print Friendly, PDF & Email
Share