Hagedis als symbool

Vele yoga oefeningen zijn naar dieren genoemd. Omdat mensen over de hele wereld allerlei symbolische associaties bij dieren hebben, is het interessant om hier stil bij te staan wanneer je zo’n ‘dier’-oefening doet. Deze eerste post over diersymboliek gaat over de hagedis en het is geschreven naar aanleiding van de Hagedis-oefening op deze site.

Hagedissen en subtiele waarneming

De hagedis is gevoelig voor trillingen in de grond. Deze trillingen kan hij waarnemen via zijn poten, staart en romp. Daarnaast heeft hij scherpe ogen en een scherp gehoor. Deze goed ontwikkelde zintuigen stellen hem in staat subtiele bewegingen van insekten waar te nemen. Die insekten vangt hij door stil te liggen en te wachten tot ze dichtbij komen. Dit symboliseert het gegeven dat wij mensen gevoeliger worden voor subtiliteiten wanneer we leren stil te zijn. Door stil te zijn worden we ook ontvankelijker voor intuïtieve ingevingen.

Tjitjak

In Indonesië leeft de tjitjak. Dit is een hagedissensoort die dankzij zuignappen aan zijn pootjes tegen muren op kan lopen. In Indonesië kan hij veelvuldig worden aangetroffen in woningen, waar hij jaagt op insecten. Omdat hij de huizen grotendeels vrij houdt van schadelijke insecten, wordt hij gezien als een brenger van geluk. Toen er in de vijftiger jaren van de 20e eeuw Indische Nederlanders naar Nederland verhuisden, namen ze koperen beeldjes van de tjitjak mee. Die hingen ze aan de muur in de hoop dat dat geluk zou brengen. Deze vaak zeer fraaie beeldjes worden nu veelvuldig te koop aangeboden op rommelmarkten, omdat veel van de Indische Nederlanders die in de vijftiger jaren hier naartoe zijn gekomen, inmiddels zijn overleden.

Hagedis

Overleven door los te laten

Bepaalde soorten hagedissen hebben een opmerkelijke manier om aan roofdieren te ontsnappen: ze kunnen hun staart afwerpen. Wanneer een roofdier zo’n hagedis bij zijn staart grijpt, dan breekt de staart af en rent de hagedis ervandoor. Gelukkig voor de hagedis groeit er weer een nieuwe staart aan. Dit wijst erop dat we soms zaken moeten loslaten om te kunnen overleven. Loslaten kan heel moeilijk zijn, maar we kunnen erop vertrouwen dat zaken die echt belangrijk voor ons zijn, wel weer op de één of andere manier bij ons terugkomen.

___________
Bronvermelding:
Bovenstaande is grotendeels gebaseerd op tekst uit het boek “Luisteren Naar Dieren” van Ted Andrews.

Print Friendly, PDF & Email
Share