Eerste Edele Waarheid: Er is lijden

We maken allemaal wel moeilijke en onaangename dingen mee in het leven en als alles goed gaat, dan beseffen we ergens allemaal wel dat dat niet altijd zo hoeft te blijven. Zo is het leven nu eenmaal.

Het feit dat het leven zo is roept echter onlustgevoelens op zoals onbehagen, onvrede, frustratie, angst en weerstand. Als we geconfronteerd worden met moeilijkheden zijn die gevoelens heel duidelijk aanwezig, maar wanneer alles goed gaat dan sluimeren ze ergens op de achtergrond (vaak zijn we er dan niet eens van bewust, maar ze bepalen wel in hoge mate het gedrag). Dit is wat Boeddha ‘lijden’ noemt. 

De taal waarin de oorspronkelijke boeddhistische geschreven heeft is het Pali. De vertalers van deze geschriften hebben ervoor gekozen het Pali-woord ‘dukkha’ te vertalen als ‘lijden’. Omdat ‘lijden’ de lading niet helemaal dekt, is het goed om te weten wat de oorspronkelijke betekenis van dit woord is. Het woord ‘dukkha’ werd namelijk gebruikt als de as niet samenvalt met het midden van een wiel. Zoals je je kunt voorstellen, loopt zo’n wiel niet lekker. Dit beeld geeft goed aan wat Boeddha onder dukkha/lijden verstaat.

Het moet benadrukt worden dat het lijden ‘m niet zit in de grilligheid en vergankelijkheid van het leven op zich, maar in onze reactie daarop. Vooruitlopend op de volgende Edele Waarheden kan daarom gezegd worden dat de leer van Boeddha er vooral op gericht is onze kijk op het leven te veranderen. Het gaat er hierbij niet om dat je positief tegen de dingen aan gaat kijken, maar dat je een heldere en evenwichtige zienswijze ontwikkelt.

Geraadpleegde literatuur

Boccio, F.J., Mindfulness Yoga. Rotterdam, 2008.

Print Friendly, PDF & Email
Share