Bloemen

“Bloemen zijn mooi. Ze ruiken lekker. Ze zijn de eerste lachbui vn de pruimenboom aan het einde van de winter” – Deng Ming-Dao

Elk jaar rond deze tijd kun je prachtig bloeiende bomen zien. Ik kan daar altijd enorm van genieten, maar tegelijkertijd vind ik het jammer dat ze altijd weer zo snel uitgebloeid zijn. Voor mij symboliseren deze bloeiende bloesems het leven zelf; het is mooi maar kortstondig en vergankelijk. Maar ook al verwelken ze, je kunt er van op aan dat er volgend jaar weer bloemen zullen bloeien. Misschien is dit wat de Boeddha bedoelde toen hij tijdens een van zijn lessen zwijgend een bloem omhoog hield1.

Het bovenstaande oud-Chinese karakter is het beeld van een bloem: stamper en meeldraad in het midden, bloemblaadjes aan weerzijden en de stengel eronder2.

Japanners hebben jaarlijks festivals naar aanleiding van de bloei van kersenbomen. Vorig jaar werd deze feestelijke gebeurtenis overschaduwd door de ernstige ramp die het land kort daarvoor getroffen had. Een jaar geleden werden in de Japanse bloesemtuin van Amstelveen de slachtoffers herdacht. Enkele honderden Japanners en Nederlanders waren bijeen gekomen om temidden van de bloeiende kersenbomen stil te staan bij hen die door de ramp getroffen zijn. In de krant stond hier toen een artikel over. Dit artikel eindigde met een schitterend citaat:

Aan de ene kant staat de bloeiende bloesem voor nieuw leven, voor nieuwe energie. Maar de bomen bloeien maar heel kort. De blaadjes vallen snel weer naar beneden. Dat is verval, dood.3

_________________________________________

1Volgens de overlevering hield Boeddha tijdens een van zijn lessen een bloem omhoog. Hij zei daar verder helemaal niets bij. Makakashyo zag dit en glimlachte. Van alle aanwezigen was hij de enige die begreep wat Boeddha bedoelde.


2 Deng Ming-Dao, Iedere dag Tao, leven in balans en harmonie. Deventer, 1997.


3‘Zwart randje om Kersenbloesemfestival’, Trouw, 7 april 2011

Print Friendly, PDF & Email
Share