Een meer aanvaardende houding door yoga

Yogadocent en schrijver Frank Boccio schrijft dat veel van zijn leerlingen yoga zijn gaan beoefenen omdat ze een leven vrij van problemen zochten. Dat hebben ze niet gevonden, wat ze echter in plaats daarvan ontdekten was dat er nog altijd ‘shit’ gebeurt, maar dat het niet meer zo sterk aan ze plakt 1.

Boccio besluit met:
Ze [de leerlingen] ervaren groter gemak en meer stabiliteit in de vormen die het leven door hen heen kan aannemen en uiteindelijk is dat precies de definitie van asana.“ 2

Ik ervaar dat zelf ook zo. Er zijn nog altijd dingen waar ik tegenaan loop en waar ik het soms grote moeite mee heb. En ik ga er beslist niet altijd even handig mee om. Maar ondanks de onvermijdelijke problemen in het leven, merk ik dat ik veel minder last heb van verlammende gevoelens van neerslachtigheid dan vroeger. De shit blijft inderdaad minder plakken. Dat is een hele waardevolle vrucht van de yogaboom!

_________________________________________

1 Boccio, F.J., Mindfulnes Yoga: de bewuste vereniging van adem, lichaam en geest. ISBN: 9789056701987


2 Dit verwijst ongetwijfeld naar Yoga Sutra 2.46 van Patanjali, die luidt: “De asana (zithouding) is stabiel en gemakkelijk.”
Het Sanskriet woord “asana” verwees oorspronkelijk naar de zithouding waarin men mediteert. Later is men het woord gaan gebruiken om yogahoudingen in het algemeen aan te duiden.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share