Stress is goed voor je!

Stress is slecht voor je, toch?

Maar je kunt je afvragen: is dat echt zo? Zoals zo vaak blijkt het allemaal een stuk genuanceerder te zijn dan aanvankelijk gedacht wordt.

Hieronder kun je een TEDTalk van Kelly McGonigal bekijken en beluisteren (het is wel in het Engels). Ze vertelt hierin twee heel opmerkelijke dingen over stress:

  1. Stress is vooral schadelijk voor je als je gelóóft dat het schadelijk is. Als je daarentegen gelooft dat stress je juist helpt en je de energie geeft om met moeilijke situaties om te gaan, blijkt het eerder heilzaam te zijn.
  2. Als je in stressvolle situaties connectie met anderen maakt (steun zoekt en/of steun geeft), maak je oxytocine aan, een hormoon dat diverse gunstige effecten op je lichaam heeft.

Het is dus prima om yoga te doen om te ontspannen en tot rust te komen, maar je hoeft stress dus zeker niet uit je leven proberen te bannen.

Een meer aanvaardende houding door yoga

Yogadocent en schrijver Frank Boccio schrijft dat veel van zijn leerlingen yoga zijn gaan beoefenen omdat ze een leven vrij van problemen zochten. Dat hebben ze niet gevonden, wat ze echter in plaats daarvan ontdekten was dat er nog altijd ‘shit’ gebeurt, maar dat het niet meer zo sterk aan ze plakt 1.

Boccio besluit met:
Ze [de leerlingen] ervaren groter gemak en meer stabiliteit in de vormen die het leven door hen heen kan aannemen en uiteindelijk is dat precies de definitie van asana.“ 2

Ik ervaar dat zelf ook zo. Er zijn nog altijd dingen waar ik tegenaan loop en waar ik het soms grote moeite mee heb. En ik ga er beslist niet altijd even handig mee om. Maar ondanks de onvermijdelijke problemen in het leven, merk ik dat ik veel minder last heb van verlammende gevoelens van neerslachtigheid dan vroeger. De shit blijft inderdaad minder plakken. Dat is een hele waardevolle vrucht van de yogaboom!

_________________________________________

1 Boccio, F.J., Mindfulnes Yoga: de bewuste vereniging van adem, lichaam en geest. ISBN: 9789056701987


2 Dit verwijst ongetwijfeld naar Yoga Sutra 2.46 van Patanjali, die luidt: “De asana (zithouding) is stabiel en gemakkelijk.”
Het Sanskriet woord “asana” verwees oorspronkelijk naar de zithouding waarin men mediteert. Later is men het woord gaan gebruiken om yogahoudingen in het algemeen aan te duiden.

 

 

Zwarte Piet

Opmerking: dit is een gastpost van yogaleraar Winfried Termaaten.

“Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft voortgebracht.”
~ Albert Einstein

Terwijl ons land eigenlijk hele andere zorgen aan z’n kop heeft, houdt niets ons tegen om serieus in te gaan op de hele discussie rond Zwarte Piet. Overheidsdienaren wringen zich in allerlei bochten om niemand voor het hoofd te stoten, want voor je het weet word je ook van discriminatie beticht.

Lees verder

Aandacht voor aandacht

Er is steeds meer aandacht voor ‘aandacht’. Dat kun je goed merken aan het feit dat er inmiddels vele boeken over mindfulness zijn verschenen. Bij mindfulness draait het om het heilzame effect van bewuste aandacht. En dat bewuste aandacht heilzaam is, daarvoor is steeds meer bewijs. Daarom kan ik aandachtstraining van harte aanbevelen.
Maar als je hiermee aan de slag gaat, dan is het handig om een idee te hebben van wat aandacht nu eigenlijk is. In dit artikel kun je daar meer over lezen. Ook geef ik je suggesties voor hoe je de aandacht kunt trainen.

Lees verder

Wijze verhalen

Opmerking: dit is een herziene versie van een gelijknamig artikel dat reeds eerder verscheen op mijn oude yoga blog.

Als er één ding is dat mensen van dieren onderscheidt, dan is het dit: wij mensen zijn verhalenvertellers. Net als dieren hebben we bepaalde aangeboren kennis en leren we van onze eigen ervaringen. Maar we leren ook van elkaar, door te luisteren naar elkaars verhalen. Vandaar dat men in allerlei tradities over de hele wereld van oudsher verhalen vertelt om levenswijsheden over te brengen. Zo zijn er parabels uit de joodse-, soefi- en zen-traditie overgeleverd. En natuurlijk zijn er ook de gelijkenissen van Jezus in het Nieuwe Testament.

Lees verder

Inspanning, ontspanning en aandacht

Yoga is een combinatie van inspanning en ontspanning. Je doet oefeningen en je neemt tijd om te ontspannen (tussen de oefeningen door en in ieder geval aan het einde van de sessie). Echter, om het plaatje compleet te maken is er een derde ingrediënt nodig, namelijk bewuste aandacht. Alleen dan zul je merken dat yoga werkelijk in het leven van alledag doorwerkt. Yogabeoefening heeft dus drie bestanddelen: inspanning, ontspanning en aandacht. In dit artikel wordt nader ingegaan op wat deze drie bestanddelen zijn en hoe je ze evenwichtig in een yogales/yogasessie aan bod kunt laten komen. De suggesties zijn vooral bedoeld voor wie yogales geeft, maar ze zijn ook bruikbaar voor als je zelfstandig thuis oefent.

Lees verder

Workshop Meditatie voor Beginners

Opmerking: dit artikel verscheen reeds eerder op mijn oude yoga blog.

Op 4 december 2011 volgde ik de workshop Meditatie voor Beginners verzorgd door ABC van Meditatie. De workshop werd gegeven door Mark Teijgeler. Ik moet zeggen dat ik erg te spreken ben over de pragmatische no-nonsense benadering van Mark. Hij weet veel over meditatie te vertellen en kan daarbij op overtuigende wijze overbrengen dat meditatie absoluut niet zweverig hoeft te zijn. In dit artikel doe ik verslag van wat er in deze workshop aan bod kwam.

Lees verder

De drie guna’s

Opmerking: dit is een herziene versie van een gelijknamig artikel dat reeds eerder verscheen op mijn oude yoga blog.

Volgens de yogafilosofie is alles in de natuur aan de werking van de drie guna’s1 onderhevig. Het concept van de guna’s geeft inzicht in hoe dingen zich manifesteren en ontwikkelen. Dat geldt ook voor je eigen lichaam en geest, want daar werken de guna’s ook op in. In dit artikel lees je wat de guna’s zijn en welke rol ze spelen.

Lees verder

NLP voor yogaleraren

Een man wordt achterna gezeten door een hongerige tijger. Wanhopig staat hij stil; hij draait zich om en roept tegen de tijger: ‘Waarom laat je me niet met rust?’ Waarop de tijger antwoordt: ‘Waarom stop jij niet met er zo smakelijk uit te zien?’

Bovenstaand verhaal staat in het boek “NLP voor Dummies”1. Het geeft aan dat twee partijen heel verschillend tegen een situatie kunnen aankijken. Als je daar niet op bedacht bent, kunnen er hierdoor makkelijk misverstanden ontstaan. Elke partij vraagt zich af waarom de andere niet wil ‘meewerken’. Effectief communiceren is daarom zo belangrijk. Dit is een vaardigheid die iedereen kan ontwikkelen. Vanuit NLP worden nuttige handreikingen gedaan om beter te leren communiceren. Omdat succes als yogaleraar voor een belangrijk deel afhangt van communicatieve vaardigheden, wordt in in artikel kort uitgelegd wat NLP is en wat je er als yogaleraar aan hebt.

Lees verder