Rusthouding

Deze houding staat bekend onder de naam Savasana, oftewel ‘Lijkhouding'(sava=lijk, asana=houding). Omdat het woord ‘lijk’ naargeestige associaties kan oproepen, noem ik het liever de ‘rusthouding’. Het is de houding waarin je ontspant en navoelt tussen de oefeningen door en aan het einde van een yogasessie.

Uitvoering

Ga liggen op de rug, bij voorkeur op een mat, zonder een kussen onder het hoofd. de voeten en benen liggen iets van elkaar, waarbij de voeten ontspannen naar opzij vallen. de armen liggen losjes van de romp, met de handpalmen zo’n beetje half naar boven gekeerd. Op die manier ontspannen de vingers. Voel je zwaar worden, alsof je wegzakt in de grond. Je merkt dat je gezichtstrekken zacht worden. Voel de spanning uit je gezicht wegtrekken. Als je tussen de oefeningen door navoelt, blijf je gewoonlijk niet langer dan 2 minuten in de rusthouding. Voor de langere ontspanning aan het einde van de yogasessie is het voldoende om 8 tot 10 minuten in de rusthouding te blijven.

Baten

Lichaam en geest komen tot rust en worden opgeladen met nieuwe energie.

Opmerkingen

Het kan zijn dat je een pijnlijk gevoel in de rug krijgt als je lang in de rusthouding ligt. Dit kun je ondervangen door een opgerolde deken of kussen onder je knieholten te leggen (zie afbeelding hieronder). Het pijnlijke gevoel komt meestal doordat je lichaam niet gewend is aan langdurig in deze houding liggen. Maar naarmate je langer aan yoga doet, wordt je lichaam soepeler. Kijk dus na verloop van tijd of je ook zonder kussen/opgerolde deken onder je knieƫn in de rusthouding kunt liggen.

De Rusthouding is ook heel geschikt om in de namiddag te doen, als je uit je werk of van school komt. Je kunt je op dat moment behoorlijk afgemat voelen. Door in de rusthouding te gaan liggen, doe je nieuwe krachten op. Doordat je je fitter en beter gehumeurd voelt, heb je dan nog wat aan je avond.

Print Friendly, PDF & Email
Share