Ontspannen Rechtop Staan

In de yoga wordt veel waarde gehecht aan een rechte rug. Het is alleen niet de bedoeling dat je op een geforceerde manier je rug recht houdt. De volgende oefening helpt je om op een ontspannen manier rechtop te staan. Je lichaam wordt optimaal uitgelijnd door gebruik te maken van de kracht van je verbeelding. Op deze wijze staan voelt natuurlijk aan en is lang vol te houden. Het is verder een uitstekende voorbereiding op andere staande oefeningen.

Uitvoering

Basis Uitvoering

  1. Sta met de voeten op ongeveer heupbreedte.
  2. Beeld je in dat er een sterke draad aan je kruin bevestigd is. Stel je voor dat er aan die draad getrokken wordt; je komt bijna los van de grond. Je rug wordt hierdoor automatisch recht. Je hoeft je je daarvoor totaal niet in te spannen. Je schouders zijn ontspannen.

Dit is ‘ontspannen rechtop staan’.

Uitbreiding

Laat de rug inzakken en de schouders naar voren hangen. De ogen zijn hierbij neergeslagen (a).

Ga staan in een overdreven rechte stramme militaire houding. Zet de borst op, trek de schouders naar achteren, trek de buik in en houd de rug enigszins hol. Steek de kin naar voren en kijk strak voor je uit (b).

 

Deze houdingen zijn eigenlijk twee uitersten. Ga bij beide houdingen na wat voor gevoelens er door je heengaan. Wat voel je in je lichaam, hoe zit het met de adem, wat voor emoties voel je?
Ga dan ontspannen rechtop staan (denk weer aan die draad aan je kruin), en observeer wat deze houding met je doet. Vergelijk de drie manieren van staan met elkaar.

Je zult merken dat beide houdingen de ademhaling belemmeren. De ingezakte houding geeft een lusteloos gevoel en de militaire houding kost erg veel energie.

Baten

  • Positieve invloed op de geestesgesteldheid (Hoe je je vanbinnen voelt heeft invloed op de lichaamshouding. Omgekeerd heeft de lichaamshouding invloed op hoe je je voelt).
  • De ademhaling krijgt de ruimte.
  • De rechte rug bevordert de energiedoorstroming (In de yoga gaat men ervan uit dat door de ruggengraat een zeer belangrijke energiekanalen lopen).

Opmerking

Als je het moeilijk vindt om je schouders te ontspannen, stel je dan voor dat je armen als zware gewichten aan je schouders hangen.

Print Friendly, PDF & Email
Share