Lichaam en geest coördineren

Deze oefening is afkomstig uit de Kum Nye (een Tibetaanse vorm van yoga, spreek uit als: ‘koem njee’). Vanuit zijligging hef je gelijktijdig een arm en een been. De beweging is op zich eenvoudig, het is alleen de kunst om de arm en het been synchroon met elkaar te bewegen. Om dit te kunnen doen, moet je de oefening met aandacht uitvoeren. Op die manier train je het aandachts- en coördinatievermogen.

Uitvoering

  1. Lig op je rechterzij, het linkerbeen ligt op het rechterbeen, laat je hoofd op je gestrekte rechterarm rusten. Arm, romp en benen liggen in één rechte lijn (a).
  2. Beweeg linkerarm en -been langzaam omhoog. Houdt arm en been gestrekt (b).
  3. Laat arm en been weer langzaam zakken. Je bent weer terug in de beginhouding (a).

Herhaal deze beweging een paar maal.

Doe de oefening daarna ook voor de andere kant (lees in bovenstaande beschrijving ‘links’ waar ‘rechts’ staat en vice versa).

Neem na de oefening uitgebreid de tijd om na te voelen in de Rusthouding.

Opmerkingen

  • Het zal je hoogstwaarschijnlijk niet lukken om het been verticaal omhoog te laten wijzen (tenzij je smokkelt). Je arm zul je daarentegen vast wel loodrecht omhoog krijgen. En daar zit hem de crux; want hoewel de arm een grotere uitslag maakt dan het been, moeten ze toch tegelijkertijd een hoogste positie bereiken (en weer tegelijk beneden aankomen). Dit vraagt een behoorlijk coördinatievermogen.
  • Beweeg zo langzaam als je kan, stel je open voor de gewaarwordingen in je lichaam.
  • Je hoeft niet op het ritme van de adem te bewegen. Adem gewoon rustig door terwijl je arm en been heft en weer laat zakken.

Baten

Naast het trainen van het aandachts- en coördinatievermogen, wordt ook de circulatie van bloed en energie in het lichaam bevorderd.

Print Friendly, PDF & Email
Share