Houding van Osiris

Deze ontspanningsoefening komt uit de Egyptische yoga. Het is genoemd naar Osiris, de Oud-Egyptische god van dood en wedergeboorte. Bij deze oefening trek je denkbeeldige lijnen om het lichaam heen, terwijl je je armen en benen gekruist hebt. Je zult merken dat je hierdoor een gevoel van geborgenheid krijgt.

Uitvoering

  • Ga op je rug liggen.
  • Kruis je armen voor je borst (de rechterarm over de linkerarm) en plaats je vingers in je oksels. Kruis ook je benen (rechterbeen over linkerbeen).
  • Zet in gedachten een stip naast je linkerschouder.
  • Begin vanuit die stip een denkbeeldige lijn om je lichaam heen te trekken (de richting wordt aangegeven in de tekening hieronder).
  
  • Als je weer terug bent bij de stip, trek je in één moeite door een tweede lijn om je lichaam heen. Doe dit in totaal 10 keer.
  • Zet nu een stip naast je rechterschouder en trek weer 10 keer een lijn om je lichaam heen (deze lijn gaat in tegengestelde richting).

Als je hiermee klaar bent, blijf je nog even in de houding van Osiris liggen. Zie en/of voel duidelijk dat je door al die lijnen bent omgeven. Je hebt voor even een eigen gebiedje afgebakend. Voel je veilig en geborgen.

Maak dan je armen en benen los en ontspan nog even in de Rusthouding.

Baten

De houding van Osiris zorgt voor een gevoel van ontspanning en geborgenheid. Er wordt van deze oefening gezegd dat het kan helpen bij het verwerken van verdriet. Maar ook zonder dat je verdriet te verwerken hebt, is het een fijne ontspanningsoefening.

Print Friendly, PDF & Email
Share