Egyptische Zonnegroet

Stel: je hebt weinig tijd en ruimte maar je wilt toch even in beweging komen en wat rekken en strekken. Vraag: wat kun je dan doen? Antwoord: de Egyptische Zonnegroet! Deze (nog relatief onbekende1) reeks maakt je rug soepel en schouders los, versterkt je benen, verdiept je ademhaling en zorgt ervoor dat de energie lekker doorstroomt. Zoals ik al aangaf kun je de Egyptische Zonnegroet doen als je weinig tijd en ruimte hebt; het is dan een op zichzelf staande mini-yogasessie. Maar je kunt het ook doen als warming-up voor een langere yogasessie of voor als je gaat sporten. De Egyptische zonnegroet is relatief gemakkelijk aan te leren.

Toch kan het misschien even duren voordat je de Egyptische Zonnegroet helemaal uit je hoofd kunt doen. Dus om je te helpen deze reeks zo vlot mogelijk aan te leren, is deze beschrijving opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  1. Video van de Egyptische Zonnegroet. Dit geeft je een indruk van hoe de bewegingen eruit zien.
  2. Gedetailleerde stap voor stap beschrijving van de hele reeks.
  3. Link naar een PDF-bestand. Hierin staan de stappen beknopt weergegeven. Je kunt dit uitprinten en als spiekbriefje gebruiken wanneer je de reeks de eerste keren uitvoert.

Egyptische Zonnegroet Video

Hieronder kun je de video bekijken:

Stap voor stap beschrijving

Dan volgen nu de instructies:

Egyptische Zonnegroet 01

1. Sta met je voeten op heupbreedte en met je handen met de palmen tegen elkaar voor je borst. Richt de aandacht even naar binnen. Voel het contact met de grond onder je voeten. Denk aan de energie van de zon die al het leven hier op aarde mogelijk maakt.

 

Egyptische Zonnegroet 02

2. Adem in, strek je armen in de lucht, kijk omhoog en leun iets naar achteren. Hierdoor krijg je een lichte holling in je rug.

 

Egyptische Zonnegroet 03

3. Adem uit, buig door je knieën en plaats je handen aan naast je voeten. Kijk schuin voor je naar de grond; je laat je hoofd dus niet hangen. Je hoeft niet zover door je knieën te buigen als de figuur in de afbeelding. Kijk wat voor jou haalbaar is.

 

Egyptische Zonnegroet 04

4. Adem in, strek je benen en kom rechtop staan. Breng je armen zijwaarts omhoog en plaats de handpalmen tegen elkaar boven je hoofd.

 

Egyptische Zonnegroet 05

5. Adem uit en buig naar rechts.

 

Egyptische Zonnegroet 06

6. Adem in en kom weer naar het midden.

 

Egyptische Zonnegroet 07

7. Adem uit en buig naar links.

 

Egyptische Zonnegroet 08

8. Adem in en kom weer naar het midden.

 

Egyptische Zonnegroet 09

9. Adem uit en buig voorover. Laat je hoofd hangen. Je hoeft je benen niet gestrekt te houden.

 

Egyptische Zonnegroet 10

10. Adem in en bouw je rug weer op tot je rechtop staat. Je armen wijzen recht naar voren.

 

Egyptische Zonnegroet 11

11. Adem uit en draai naar rechts. Kijk je rechterhand na.

 

Egyptische Zonnegroet 12

12. Adem in en kom uit de draaiing terug. Je armen wijzen weer allebei naar voren.

 

Egyptische Zonnegroet 13

13. Adem uit en draai naar links. Kijk de linkerhand na.

 

Egyptische Zonnegroet 14

14. Adem in en kom weer terug, alleen wijzen je armen nu niet naar voren maar naar opzij.

 

EgyptZonnegroet15

15. Adem uit en draai je handpalmen naar boven.

 

Egyptische Zonnegroet 16

16. Adem in en breng je handpalmen boven je hoofd bij elkaar.

 

Egyptische Zonnegroet 17

17. Adem uit buig door je knieën en plaats de handen aan naast je voeten. Kijk schuin voor je naar de grond. Buig weer zover door je knieën als voor jou doenlijk is.

 

Egyptische Zonnegroet 18

18. Adem in, strek je knieën en strek de armen omhoog, kijk omhoog en leun iets naar achteren. Hierdoor krijg je een lichte holling in je rug.

 

Egyptische Zonnegroet 19

19. Adem uit en breng je handen met de palmen tegen elkaar voor je borst. Hiermee heb je één ronde voltooid.

Aantal rondes

Je kunt zoveel rondes doen als je prettig vindt, Zelf vind ik 4 tot 7 rondes genoeg.

TEMPO

Omdat de Egyptische Zonnegroet bedoeld is als opwekkende oefening, mag je een redelijk vlot tempo aanhouden2 (het mag zelfs wel iets sneller dan in de video). Maar je kunt ‘m ook in een rustig tempo doen. De reeks krijgt dan een wat meer rustgevend en meditatief karakter. Maar welk tempo je ook aanhoudt, voer de bewegingen beheerst en met aandacht uit.

Structuur van de reeks

Je hebt misschien gemerkt dat de stappen 16 t/m 19 het zelfde zijn als 1 t/m 4 (alleen zijn ze precies in omgekeerde volgorde). Je kunt het zo zien: in stap 1 t/m 4 bouw je op, in stap 5 t/m 15 doe je de zijwaartse buigingen, de buiging voorover en de draaiingen, en tot slot rond je het af in stap 16 t/m 19.

Extra zijwaartse buigingen en draaiingen

As je wilt, kun je de zijwaartse buigingen en draaiingen 2 keer doen. Dus als je naar links en naar rechts gebogen hebt, buig je nog een keer naar links en naar rechts. Het zelfde geldt voor de draaiingen: je draait naar links en naar rechts, en vervolgens draai je weer naar links en rechts. Dit is zoals ik de Egyptische Zonnegroet altijd beschreven heb zien staan. Ik vind echter dat de reeks een lekkerdere flow heeft zoals ik hem hier beschrijf; dus als je de zijwaartse buigingen en draaiingen maar 1 keer doet. Probeer beide mogelijkheden eens uit en kijk maar wat je het prettigst vindt.

Spiekbriefje

Klik hier voor een beknopt overzicht (in PDF-formaat) van de hele reeks. Als je de Egyptische Zonnegroet gaat oefenen en je bent de draad kwijt, dan kun je even spieken.

_________________________________________

Voetnoten

Dat de Egyptische Zonnegroet nog niet zo bekend is, blijkt wel uit het geringe aantal beschrijvingen die er te vinden zijn. Het Tijdschrift voor Yoga publiceerde ooit een beschrijving (TVY 1993-2). Zeventien jaar later publiceerde Yoga Magazine er ook een (nr. 2 2010). Verder heb ik een paar beschrijvingen op internet gevonden. Ik hoop met mijn beschrijving ertoe bij te dragen dat de Egyptische Zonnegroet net zo populair wordt als de alom bekende gewone Zonnegroet.

2 Daarom kun je deze reeks beter niet voor het slapen gaan doen, tenzij je kiest voor een rustig tempo.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share