Egyptische Draak

Er wordt beweerd dat er in het oude Egypte een systeem van oefeningen werd ontwikkeld die sterke gelijkenis vertoont met de hatha yoga uit India. Of deze bewering nu wel of niet op waarheid berust, weet ik niet1. Wel heb ik kunnen ervaren dat de paar Egyptische oefeningen die ik ken een zeer diepgaand effect hebben. De oefening die nu besproken gaat worden is de Draak.

Uitvoering

Beginhouding: Rechtop staan, benen in spreidstand, voeten beetje naar buiten, armen hangen losjes langs het lichaam (a).

  1. Adem in en zak door de knieën ( niet te ver buiten) armen hangen nog steeds langs het lichaam (b).
  2. Adem uit en breng de armen voorwaarts omhoog, de handpalmen zijn geopend en naar elkaar gekeerd (c).
  3. Adem in en maak stevige vuisten (d).
  4. Adem uit en buig vanuit de heupen met een rechte rug voorover ( Je hoeft niet heel ver te gaan), de vuisten blijven gebald (e).

In deze stand kan even doorgeademd worden. De oefening wordt daarna in omgekeerde volgorde afgebouwd.

Baten

Het ballen van de vuisten houdt de energie even tegen. Na de oefening stroomt de energie met vergrootte kracht. Spieren in de dijen en de billen worden intensief geoefend.

___________

1In het boek ‘Geschiedenis van de gymnastiek’ van J. Kugel (ISBN 90-6076-079-4) staat vermeld dat er veel Oud-Egyptische afbeeldingen van lichaamsoefeningen zijn gevonden waarvan sommige doen denken aan hatha yoga oefeningen. Verder heb ik geen (in mijn ogen betrouwbare) informatie gevonden over de eventuele beoefening van een soort yoga in het Oude Egypte. Ik geloof in ieder geval niet dat wat nu ‘Egyptische Yoga’ genoemd wordt authentiek Oud-Egyptisch is. Wat ik vermoed is dat die afbeeldingen van lichaamsoefeningen hedendaagse yogadocenten hebben geïnspireerd tot het bedenken van nieuwe oefeningen.

Print Friendly, PDF & Email
Share