Eenvoudige Koeienkop

Bij de gomukhasana (Sanskriet voor “koeienkop houding”) strengel je – op je rug, tussen je schouderbladen – de vingers van beide handen ineen. Dit vraagt een mate van lenigheid waar lang niet iedereen over beschikt. Gelukkig bestaat er een vereenvoudigde versie die minder zware eisen aan de lenigheid van je schouders stelt. Daarnaast wordt ook de wat lastige positie van de benen vermeden. Hierdoor mis je uiteraard wel de uitwerking op je heupen van de klassieke gomukhasana, maar de oefening heeft nog steeds wel gunstige effecten op je borstkas en schouders.

Instructies

Zit met een rechte rug in een zithouding naar keuze (bijvoorbeeld kleermakerzit of op een stoel)

  1. Buig je rechter elleboog en plaats je vingertoppen op je rechterschouder. De linkerarm strek je loodrecht omhoog.
  2. Buig vervolgens de linkerarm, de onderarm gaat achter je hoofd langs. De vingertoppen van je rechterhand zijn nog steeds op je schouder geplaatst (a).
    Makkelijke Koeienkop (a)
  3. Haak nu de vingers van beide handen ineen. Geef de rechterarm aan de zwaartekracht mee. Als je het goed doet, voel je een duidelijke rekking in de linkerborst en linkerzij (b).
    Makkelijke Koeienkop (b)
  4. Adem even door, en maak dan de handen los.
  5. Leg je handen op je knieën of in je schoot, draai even wat met je schouders en voel een na.

Doe de oefening dan voor de andere kant (lees in bovenstaande beschrijving ‘links/linkerkant’ waar ‘rechts/rechterkant’ staat en vice versa).

Opmerking

Je kunt de neiging hebben om je bovenrug en hoofd wat voorover te buigen, maar ga dit tegen. Zorg er dus voor dat je je bovenrug en hoofd recht houdt.

Baten

Borstkas en schouders worden geopend.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share