De Wijze

“Een wijs mens kan alle kanten op draaien”  – Celia Toler

Dit is een eenvoudige variatie op de Ardha Matsyendrasana. De oorspronkelijke oefening vraagt een behoorlijke mate van souplesse waar lang niet iedereen over beschikt. Als dat het geval is, is de Wijze een goed alternatief. Net zoals bij de Ardha Matsyendrasana maak je een draaiing met de romp en houd je een gebogen been tegen de buik aan. Hierdoor wordt met iedere inademing de buik tegen het been aangedrukt, wat werkt als een massage voor de inwendige organen.

Uitvoering

  1. Zit in langzit. De handen zet je naast je op de grond (a).
  2. Buig het rechterbeen en zet de voet op de grond naast de knie van het linkerbeen (b).
  3. Til de rechtervoet over het linkerbeen heen, en zet hem aan de andere kant van de linkerknie op de grond (c).
  4. Zet de rechterhand achter je rug op de grond.
  5. Adem in en draai om de lengteas van je ruggengraat naar rechts. Kijk over de rechterschouder naar achteren. (d1/d2).  Adem even door.

Er zijn qua uitvoering twee mogelijkheden: Je kunt de linkerhand op de heup van het gebogen been zetten (d1), of je kunt met de linkerhand de knie van het gestrekte been vastpakken (d2).

Doe de oefening ook voor de andere kant (lees in bovenstaande beschrijving ‘links/linkerkant’ waar ‘rechts/rechterkant’ staat en vice versa).

Baten

Zoals al in de inleiding naar voren kwam, maakt deze oefening de rug soepel en worden de buikorganen gemasseerd. Door de massage van de buikorganen worden de spijsvertering en de stoelgang verbeterd. De schouders worden losgemaakt en de rugzenuwen worden versterkt. Verder werkt de oefening gunstig in op het Zonnevlechtchakra

Opmerkingen

Het maakt niet uit of je d1 of d2 kiest, alleen vereist d2 iets meer lenigheid. Waar het om gaat is dat het gebogen been tegen de buik aan drukt, want hierdoor worden de buikorganen gemasseerd. Als je voor d2 kiest, let er dan dus op dat je met de linkerarm OVER het gebogen been heen naar de knie reikt.

Draai vanuit de rug. Forceer je niet, gebruik niet de kracht van je armen om maar zo ver mogelijk te kunnen draaien. Zorg ervoor dat je rug recht is.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share