Beer

De Beer is een eenvoudige maar zware oefening. Na de oefening ben je (als het goed is) zo moe dat je een gevoel hebt van: ‘ik hoef even niks meer’. Je geeft je even helemaal over aan een intens gevoel van ontspanning.

Uitvoering

  1. Lig ontspannen op je rug (a).
  2. Breng je rechterarm omhoog totdat deze verticaal is. Houd je hand alsof er een dienblad op staat. De schouder komt niet van de mat. Houd hem dus laag. Adem 5 keer door. Op de inademing stel je voor dat er energie door de arm naar de vingertoppen stroomt, op de uitademing laat je de energie van de vingertoppen door de armen naar het hart vloeien (b).
  3. Terwijl je je rechterarm verticaal geheven houdt, hef je nu ook het linkerbeen. Probeer hem zo recht en verticaal mogelijk te houden. Houd de voet alsof er een dienblad op staat. Adem ook in deze positie 5 keer door: op de inademing gaat de energie door het linkerbeen omhoog naar de tenen, op de uitademing stroomt de energie van de tenen door het been en de romp naar het hart (c).
  4. Breng nu de linkerarm omhoog, schouder laaghouden en houd de hand alsof er een dienblad op staat. Vijf keer doorademen: op de inademing stel je voor dat er energie door de arm naar de vingertoppen stroomt, op de uitademing laat je de energie van de vingertoppen door de armen naar het hart vloeien (d).
  5. Tot slot hef je het rechterbeen. Alle ledematen wijzen nu omhoog. Houd de voet alsof er een dienblad op staat, 5 keer doorademen, op de inademing gaat de energie door het been naar de tenen, op de uitademing stroomt de energie van de tenen naar het hart (e).
  6. Leg de armen en benen hierna rustig neer (je bent dus weer terug in (a)). Neem ruim de tijd om na te voelen en uit te rusten.

Baten

Aan de Beer worden de volgende heilzame eigenschappen toegeschreven:

  • goed bij een zwak hart, bloeddrukproblemen (te hoog én te laag) en allergiën;
  • goed bij zielsproblemen.

Dat laatste heeft te maken met het overgave-effect na de oefening. Na het uitvoeren van de Beer ben je zo ontspannen, dat de dingen waar je misschien mee zit naar boven kunnen komen zonder dat je er meteen van slag door raakt. Je kunt ze op een neutrale manier aankijken en dat is de eerste stap naar de oplossing.

Opmerkingen

Je kunt je de energiestroom door de ledematen op verschillende manieren voorstellen: als een wolk van licht, een luchtstroom of een stromend gevoel van warmte. Het maakt niet uit hoe je het je voorstelt, bepaal zelf wat je het prettigst vindt.

Streef ernaar de ledematen zo recht en verticaal mogelijk te houden. Waarschijnlijk zal het je niet lukken de benen volkomen recht te houden. Dat geeft niet, het gaat om het streven.

Als het voorstellen van de energiestroom je makkelijk afgaat, kijk dan of je de energie door alle geheven ledenmaten tegelijk heen kunt sturen. Dus als je bijvoorbeeld je rechterarm en linkerbeen geheven hebt (zie (e) in de afbeelding), stuur dan op de inademing energie door je rechteram naar je vingers en tegelijkertijd door je linkerbeen naar je tenen. Op de uitademing laat je de energie door zowel de arm als het been naar het hart stromen.

Print Friendly, PDF & Email
Share