Ademcirkel

Bij de meeste ademoefeningen in de yoga wordt de adem bewust gestuurd. Denk maar bijvoorbeeld aan een oefening zoals de Vierkante Adem. Er is echter ook een heel andere benaderingswijze mogelijk: je kunt je aandacht bewust op de adem richten zonder hem te sturen. Dit wordt de Ervaarbare Adem genoemd. Bij de hier beschreven oefening van ademtherapeute Regine Herbig volg je de adem zonder hem te beinvloeden. Om je te helpen je aandacht bij de adem te houden, volg je in gedachten de omtrek van een cirkel op het natuurlijke ritme van je adem.

Uitvoering

Ga zitten met een rechte rug in een zithouding naar keuze.

Trek in gedachten een denkbeeldige cirkel om je heen.

Op de inademing volg je de omtrek rechts van je omhoog tot boven je hoofd. Op de uitademing volg je de omtrek links van je omlaag. In de adempauze volg je de omtrek onder je door (als je op de grond zit, is dit deel van de cirkel dus onder de grond).

Als je weer opnieuw inademt ga je weer langs de omtrek van de cirkel rechts van je omhoog. Adem even zo door.

Baten

Deze oefening is een effectieve methode om je adem bewust te ervaren. Dit heeft een zeer rustgevende en verhelderende werking op de geest. Als de geest helder en rustig is, werkt dit gunstig door op de algehele gezondheid van het lichaam.

Opmerkingen

Laat de adem zijn eigen ritme volgen. De adem bepaalt het tempo waarin je de omtrek van de cirkel volgt en niet andersom.
Je kunt de cirkel ook in omgekeerde richting volgen.

___________
Bronvermelding:
Bovenstaande beschrijving is gebaseerd op een beschrijving uit het boek ‘De adem, bron van ontspanning en vitaliteit’ van Regine Herbig. Het ISBN-nummer van dit boek is:
978 90 6020 808 3.

Print Friendly, PDF & Email
Share

1 reactie op “Ademcirkel

  1. pas begonnen ;het heeft wel iets ,maar wat is nog niet duidelijk.
    even volhouden dus