Over ArTreeYoga

‘Beter slapen door yoga.’ Dat was voor mij (Arjan Smeele) de reden waarom ik begonnen ben met het beoefenen van yoga. Ik had namelijk een behoorlijke last van slapeloosheid. Algauw merkte ik dat yogabeoefening mij meer gaf dan alleen een goede nachtrust. Yoga bleek voor mij in alle opzichten een verrijking van het leven. Op een gegeven moment merkte ik dat ik meer baat had bij yoga, wanneer ik het naast de wekelijkse yogalessen ook thuis beoefen. Daarom ben ik voor mijzelf notities gaan maken van de oefeningen die tijdens de lessen van mijn yogaleraar Winfried Termaaten aan bod kwamen. Daarnaast heb ik ook aantekeningen gemaakt van oefeningen uit boeken en videomateriaal. Inmiddels heb ik een zeer uitgebreide verzameling van beschrijvingen.

Beschrijvingen van oefeningen

Online naslagwerk voor iedereen

In 2005 ben ik begonnen beschrijvingen om yoga oefeningen online te beschrijven. Ik geloof namelijk dat iedereen baat kan hebben bij yoga. Dat is dan ook wat ik met deze site beoog; een online en voor iedereen toegankelijk naslagwerk van heilzame en effectieve oefeningen.

Eenvoudige, minder bekende en dynamische oefeningen

Er is al vrij veel informatie over de bekende klassieke yoga oefeningen op internet en in boeken te vinden. Daarom wil ik mij vooral richten op de minder bekende oefeningen. Verder zal op deze site ook aandacht besteedt worden aan eenvoudige variaties op klassieke oefeningen. Deze eenvoudige variaties zullen voor de meeste mensen wel haalbaar zijn. Naast statische oefeningen (waarbij je een houding aanneemt en even in die houding blijft) zijn er ook dynamische oefeningen (waarbij je in een flow van de ene naar de andere houding beweegt). Dynamische oefeningen zorgen voor een goede doorstroming van energie en zijn leuk om te doen. Daarom zullen er op deze site eveneens beschrijvingen van dit soort oefeningen te vinden zijn.

Qigong oefeningen

Qigong is een soort Chinese yoga. Het woord ‘qigong’ wordt uitgesproken als: ‘tsjie kong’ (met een zachte ‘k’). In de qigong beoogt men met behulp van rustige (veelal makkelijk uit te voeren) bewegingen en visualisaties de doorstroming van qi (= levensenergie) te verbeteren. Dit soort oefeningen zijn nog niet zo heel bekend, maar mijn ervaring is dat de meeste mensen ze erg prettig vinden om te doen. Daarom zullen er – naast de yoga oefeningen – ook beschrijvingen van qigong oefeningen op deze site verschijnen.

Yogablog

filosofie

Yoga is mijns inziens meer dan alleen oefeningen op de mat doen. Ik denk dat het beoefenen van yoga vooral tot uitdrukking komt in de intentie om op een bewuste manier in het leven te staan. Maar hoe geef je daar in praktijk vorm aan? Dat is een vraag die mij al lang bezig houdt. Daarom heb ik me de afgelopen jaren verdiept in de yogaleer, het boeddhisme, de Chinese filosofie en het gedachtegoed van hedendaagse denkers en denksters op het gebied van levenskunst. Sommige inzichten en ideeën zijn mij heel waardevol gebleken en die wil ik daarom graag op deze YogaBlog met je delen.

Trends & ontwikkelingen

Yoga is volop in ontwikkeling en daarom zal er op de YogaBlog veel aandacht besteed worden aan de nieuwste trends en ontwikkelingen in de yoga. Eveneens zullen er boekbesprekingen en artikelen over bewegingsdidactiek en houdingsleer op deze blog verschijnen.

Praktijkgerichtheid

Bij het schrijven van de artikelen streef ik ernaar zoveel mogelijk de link naar de praktijk te leggen. Ik geloof namelijk dat een theorie of filosofie pas waarde heeft als het nut heeft in de praktijk van alledag.

Toelichting naam en logo

Voor mij heeft de boom een hele diepe symbolische en spirituele betekenis. Een (loof)boom verliest in de herfst zijn bladeren maar die komen in de lente weer terug. Dat symboliseert de eeuwige cyclus van het leven. Een gezonde boom staat met zijn wortels stevig in de aarde en reikt met zijn takken hoog in de hemel. Evenzo kun je pas mens écht gezond en gelukkig zijn als je stevig met beide benen op de grond staat en daarbij tegelijkertijd open staat voor bezieling en inspiratie. Naar mijn idee is dat in feite het streven van yogabeoefening. Omdat de symboliek van de boom mij zo aanspreekt, heb ik gekozen voor een boom als logo en de naam ‘ArTreeYoga’ (‘Ar’ is de eerste lettergreep van mijn voornaam Arjan en ‘Tree’ is het Engelse woord voor boom). De menselijke figuur in het logo is gebaseerd op het verhaal van Boeddha die volgens de overlevering de Verlichting onder een boom bereikte.

ArTreeYoga logo

Twitter en Facebook

ArTreeYoga is te vinden op Twitter en Facebook.
Twitter: @ArTreeYoga
Facebook: www.facebook.com/ArTreeYoga

Van harte hoop ik dat je deze website heel bruikbaar zult vinden!

________________________

Vrijwaring
De oefeningen op deze site zijn met de grootste zorgvuldigheid beschreven en kunnen voor lichamelijk en geestelijk gezonde personen als veilig worden aangemerkt, mits de instructies nauwkeurig worden opgevolgd. Het uitvoeren van de op deze website beschreven oefeningen geschiedt echter te allen tijde geheel op eigen risico. De auteur aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade die voortvloeit uit het uitvoeren van de op deze website beschreven oefeningen. De informatie op deze website is niet bedoeld als vervanging van medisch advies. Als je eraan twijfelt of de oefeningen geschikt voor je zijn, raadpleeg dan eerst je arts.

Share